Starten als ZZP\’er? Wij geven praktische tips!
Als je van plan bent om als ZZP'er te beginnen, is het van belang dat je alle vereiste stappen zorgvuldig overweegt om jouw plannen te verwezenlijken. Omdat er veel verschillende factoren bij komen kijken bij het opzetten van een ZZP-onderneming, kunnen veel mensen de weg kwijtraken. Daarom hebben we hier een uitgebreide stap-voor-stap gids voor je samengesteld om je te helpen je ideeën in de praktijk te brengen. Door de verschillende fasen te doorlopen en je voor te bereiden op de toekomstige juridische, financiële en ondernemerskwesties, kun je meteen van start met je bedrijf.
Stap 1: Bepaal een ondernemingsstructuur
Voordat je begint met de opzet van je bedrijf, moet je bepalen welke ondernemingsstructuur bij je past. De meest voorkomende opties zijn een eenmanszaak, BV, VOF of maatschap. Elk type heeft verschillende voordelen en nadelen, afhankelijk van de grootte en aard van je bedrijf. Als je hier niet uitkomt, is het raadzaam om een financiële of juridische adviseur te raadplegen om je te helpen bij het maken van de juiste keuze.
Stap 2: Registreer je bedrijf
Zodra je hebt bepaald welke ondernemingsstructuur het beste bij je past, moet je je bedrijf registreren bij de Kamer van Koophandel. Dit is een formele stap waarbij je je bedrijfsnaam en adres opgeeft, evenals je persoonlijke gegevens. Na registratie krijg je een KvK-nummer dat je vervolgens kunt gebruiken bij het openen van een bankrekening voor je bedrijf.
Stap 3: Open een zakelijke bankrekening
Met je KvK-nummer kun je een zakelijke bankrekening openen. Kies een bank die bij je past en die de meest gunstige tarieven en voorwaarden aanbiedt. Je kunt ook een creditcard of betaalpas aanvragen bij de bank, waarmee je betalingen kunt verrichten voor je bedrijf.
Stap 4: Schrijf een bedrijfsplan
Het schrijven van een bedrijfsplan is een belangrijke stap bij het opzetten van je ZZP-onderneming. In je bedrijfsplan staan alle informatie, doelen en strategieën die je nodig hebt om je bedrijf te laten slagen. Je bedrijfsplan omvat ook de financiële informatie, zoals je omzet, inkomsten en uitgaven. Ga hierin bijvoorbeeld ook opzoek naar een freelance platform waar je je eventueel kan aanmelden.
Stap 5: Verkrijg een vergunning en aansprakelijkheidsverzekering
Afhankelijk van de aard van je bedrijf kan het zijn dat je een vergunning nodig hebt om te mogen opereren. Neem contact op met de gemeente waar je bedrijf gevestigd is en informeer naar de benodigde vergunningen. Daarnaast is het ook van belang dat je een aansprakelijkheidsverzekering afsluit om je te beschermen tegen financiële risico's.
Stap 6: Maak een marketing- en communicatieplan
Wil je starten als ondernemer? Dan moet je zelf aan de slag om je klanten binnen te krijgen! Om je bedrijf te laten groeien, moet je een marketing- en communicatieplan opstellen. Hierin staan je marketingdoelen, -strategieën en -budget. Het is ook van belang dat je een aantal sociale mediakanalen openen, zoals Facebook, Twitter en Instagram, waarmee je in contact kunt komen met je doelgroep en je bedrijf kunt promoten.
Stap 7: Neem contact op met een boekhouder
Het is verstandig om je boekhouding in te schakelen bij een boekhouder zodat hij je kan helpen met het opzetten van je boekhouding en het bijhouden van je financiële gegevens. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat je op de juiste manier belasting betaalt.